Artiklen indeholder reklamelinks

Intimsvamp er en meget udbredt infektion i underlivet og skyldes i de fleste tilfælde svampen Candida Albicans. Det er en svamp som lever langt oppe i skeden hos de fleste kvinder, men som normalvis ikke skaber problemer. Så har du kløe i skeden, er du blandt en stor procentdel af de danske kvinder, nok også ramt at svamp. Tilstanden af svamp er ret hyppig, idet 3 ud af 4 kvinder igennem deres liv oplever minimum en episode med svamp i skeden.

Hvordan føles skedesvamp?

Det mest fremtrædende symptom er enorm kløe og svie i skedeåbningen og i mellemkødet. Ligeledes kan der være smerter forbundet med sygdommen under samleje og vandladning. Ofte har kvinderne tykt, grynet og hvidt udflåd – nogle mener, at det ligner hytteost. Udflådet lugter normalvis ikke, når man har svamp i skeden. Ofte opstår der rifter i underlivet, fordi slimhinderne er tørre og sarte.

Hvordan behandles skedesvamp?

faa behandling til skedesvamp herNormalvis behandles svampen med håndkøbsmedicin. Til behandling af svampen benyttes ofte stikpiller, som skal føres så langt op i skeden som muligt, og dertil suppleres der ofte med creme på kønslæberne samt omkring skedeåbningen. Vaginalkapslerne kan man få i forskellig størrelse, alt efter hvor mange dage behandlingen skal deles over.

Vivag kapsler er eksempelvis en af de slags kapsler som genopretter og beskytter den naturlige balance i vagina. Vaginalkapsler er optimale at benytte, da de anvendes til behandling af bakteriel ubalance såsom kløe, svie, tørhedsfornemmelse, lugt og udflåd – ligeledes er mange af disse slags kapsler også forebyggende.

Kapslerne indeholder mælkesyrebakterier, som beskytter underlivet. Generne kommer kun fra skeden hvis der er ubalance i niveauet af mælkesyrebakterier. Lactobacillus er en af de vigtige bakterier, der danner mælkesyrebakterier, men denne bakterie er meget sart overfor fremmede stoffer. Eksempelvis kan den ikke tåle sæbe.

Overdreven hygiejne

Sæben er ofte årsagen til at kvinderne får skedesvamp, simpelthen fordi de vasker bakterierne ihjel. Så balancen af bakterieflora forstyrres og danner svamp. Mange kvinder føler det nødvendigt at vaske sig i skridtet flere gange dagligt, fordi de producere store mængder udflåd. Men hvad mange af dem nok ikke ved er, at hyppigt brug af sæbe og vask, provokerer slimhinderne og gør dem irriterede og kløende. Udvendig brug af håndbruser, blot med vand, en gang om dagen er mere end tilstrækkelig intimhygiejne.

Overdreven hygiejne vil skade og fjerne mælkesyrebakterierne. Mangler man disse bakterier, kan det udvikle sig til irritation og betændelse (svamp) meget hurtigt. Derfor kan man med fordel benytte sig af mælkesyrebakterier i form af stikpiller, samt anvende mild intimsæbe uden konserveringsmidler og parfume. Dette er med til at opretholde den mængde mælkesyrebakterier som kroppen har brug for, for at undgå sygdomme.

Gode råd til at undgå skedesvamp

  • Undgå tætsiddende tøj
  • Undgå syntetisk undertøj
  • Brug vand og intimsæbe ved bad
  • Undgå overdreven vask og brug af sæbe
  • Undgå at forstyrre miljøet i skeden
  • Skedesvamp er IKKE en sexsygdom
  • Behandling af din partner er ikke nødvendig