Artiklen indeholder reklamelinks

Tørhed i skeden er en tilstand, som kan være svært at sætte sig ind i, hvis man ikke har oplevet det. Det er dog bare sådan, at op mod halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen er plaget af tørhed i skeden. Det har nemlig noget med hormonforandringerne, der opstår i forbindelse med overgangsalderen.

Symptomerne på tørhed i skeden er forskellige, men de mest almindelige er generel tørhed, kløe, irritation og i nogles tilfælde også pletblødning under samleje.

Der findes heldigvis behandlingsmuligheder mod tørhed i skeden. Nogle bruger fugtgivende stikpiller som for eksempel Repadina, mens andre oplever, at symptomerne bliver lindret, hvis de laver knibeøvelser eller øger deres seksuelle aktivitet.

Du kan læse mere om årsag, symptomer og behandlingsmuligheder mod tørhed i skeden i denne artikel.

Årsager til tørhed i skeden

Den mest almindelige årsag til de symptomer, der er forbundet med tørhed i skeden, er hormonforandringer. Når kvinder kommer i overgangsalderen, oplever de nemlig, at mængden af østrogen i kroppen, bliver nedsat betydeligt.

Østrogen er det kvindelige kønshormon, som blandt andet har til formål at holde slimhinden fugtig og sund. Det gør det, ved at opretholde de gavnlige mælkesyrebakterier i den rette mængde. Mælkesyrebakterierne er nemlig med til at opretholde en god balance i skeden og i urinvejene.

I takt med at østrogenniveauet falder, vil mælkesyrebakterierne ofte gøre det samme. Det gør slimhinden tynder, mindre elastisk og dermed også mere modtagelig og følsom.

Oftest falder kroppens østrogenniveau, når man er kommet i overgangsalderen. Menstruationen udebliver, og det betyder, at produktionen af kønshormonet østrogen er aftaget. Det er dog ikke kun overgangsalderen, der kan forårsage et fald i østrogenniveau. Der findes også andre årsager, som blandt andet omfatter:

  • Strålebehandling
  • Kemoterapi
  • Fjernelse af æggestokkene
  • Amning
  • Rygning
  • Spiseforstyrrelser

Symptomer på tørhed i skeden

De mest almindelige symptomer er, som nævnt ovenfor, kløe, irritation og en fornemmelse af tørhed, men der kan altså også godt være andre symptomer, som kan tyde på, at man har udviklet tørhed i skeden.

Der kan nemlig også opstå en slags brændende fornemmelse i skeden, som føles svigende. Derudover kan man opleve smerter og pletblødning i forbindelse med sex.

Hvis man oplever nogle af de nævnte symptomer, kan det være en god idé at søge læge. På den måde kan man få stillet den rette diagnose og derefter modtage den mest effektive behandling.

Østrogenbehandling med Repadina

Nedsat østrogenniveau er hovedårsagen til tørhed i skeden, og derfor vil østrogenbehandling som regel være den mest effektive metode. Østrogenbehandlingen foregår lokalt, og kan gøres på forskellige måder.

Nogle oplever en positiv virkning efter at have brugt en østrogenholdig vaginalcreme et par gange om ugen, mens andre gør brug af en såkaldt vaginalring. En vaginalring er en blød plastikring, som man selv kan indsætte. Vaginalringen skal ligge der i tre måneder, hvor den frigør østrogen gradvist. Vaginalringen kan ikke mærkes af dig eller din partner under samleje.

Den mest almindelige behandlingsmetode inden for østrogenbehandling er dog vaginaltabletter. Det er her man blandt andet kan investere i stikpillerne fra Repadina. Disse stikpiller er nemlig skabt til at komme tørhed i skeden til livs ved at genopbygge slimhinderne. Repadina kan købes i håndkøb, men det er en god idé først konsultere med sin læge. På den måde er man nemlig sikker på, at man får stillet den rette diagnose.