Artiklen indeholder reklamelinks

Hvis man tænker på ordet intimsvamp, er der mange emner der dukker op klamydia, herpes, gonorré. Alle disse underlivs sygdomme, har igennem mange år været et problem hos både kvinder og mænd, men dog opleves størstedelen,- og de værste tilfælde hos kvinden. Bliver du ikke behandlet rigtigt og i rette tid, vil resultat være derefter. I denne artikel kan du læse mere om herpes, og hvor farligt det faktisk kan være.

Hvad er herpes?

Herpes er en meget smitsom sygdom, der i visse tilfælde kan få alvorlige konsekvenser. Har du haft den, kan du ikke komme af med den igen, og det vil derved være en tilbagevendende intimsvamp, som kommer i tide og utide. Hvordan du skal behandle den og hvor ofte, afhænger meget af, hvem du er, hvordan din krop og hormoner er. Søg læge hvis du er i tvivl, du må ikke lave diagnosen selv.

To former for herpes:

  • Herpes Labialis, er forkølelsessår i ansigtet, ses især meget omkring mundvigen. 80% af voksne i landet har dette, og størstedelen uden at være bevidste om det.
  • Herpes Genitalis, er herpes i underlivet. Det er denne form for herpes, som vil være fokusområdet i denne artikel.

Herpes Genitalis

Herpes Genitalis smittes ofte igennem sammenleje og oralsex, og den fysiske kontakt er nødvendigt. 20% af alle danskere, har herpes på kønsorganerne og mange har det uden at vide det. Hvis du ikke ved hvilke symptomer du skal kigge efter, er det svært, men du bør være opmærksom på følgende symptomer:

  • Blister og sår
  • Svie og kløe

herpes symptomerDisse symptomer vil skabe irritation i dit underliv, og du har derfor brug for behandling. Jo hurtigere du kommer i behandlingen, jo nemmere vil det være at styre det fremover. Herpes i underlivet, behandles ved hjælp af medicin.

Underlivet er meget sart, og bør egentlig kunne klare det uden hjælpemidler. Dog sker der, at man får sygdomme, som skal behandles. Skeden har ikke brug for forskellige sæber, cremer og andet – det vil kun gøre ondt værre.

Når du vasker dit underliv, skal du altid bruge lunkent- og eller varmt vand. Brug af sæbe i dit underliv og især hvis du har haft herpes, vil kunne påvirke underlivet negativt. Grunden til dette er at dit underliv består af slimhinder, og sæbe kan i mange tilfælde ødelægge din pH-værdi. Er du af den forstand, hvor sæbe er lig med renhed, så sørg for at bruge en intimsæbe.

Kvinder

Hvis kvinder har herpes under en fødsel, kan hun overføre sygdommen til hendes nyfødte barn, og det kan medføre betændelse i hjernen hos den lille ny, som så kan ende med at dø. Dette er dog kun hvis det i det øjeblik er i udbrud. For har man haft det før, har det ikke noget at sige for dit nyfødte barn.

Herpes skal være i udbrud for at være smitsomt, og derfor skal du ikke være bange for samleje, efter endt behandling. Men er du gravid og føler du har en eller anden form for irritation i underlivet, så kontakt straks din læge, inden det går ud over din baby.

Hos kvinder med herpes, kan menstruation føre til en smertefuld omgang, så søg læge straks. Herpes under menstruation, kræver meget intimhygiejne.

Mænd

Hvis en mand får herpes på penissen, sidder det ofte på hovedet, og der kan, ligesom hos kvinden, forekomme blister, sår, kløe og svie. Det vil gøre ondt når du tisser, og i mange tilfælde også under samleje.

Jo hurtigere du kommer i behandling, jo hurtigere vil du komme af med smerterne. Under oralsex, vil du som mand også kunne videreføre herpes til kvinden. Det er derfor både vigtigt at få behandling, men ligeledes fortælle din partner, at du er smitte, og vedkommende derfor muligvis også er smittet.

Herpes kan for nogle mænd blive så smertefuldt, at får svært ved, at få rejsning og ligeledes kan det i nogle tilfælde påvirke rejsning efter behandlingen er slut.

Godt råd

Så har du noget som irriter dig og gør ondt i dit underliv, uanset om du er mand eller kvinde, så søg læge. Det er meget forskellige fra person til person, så aldrig sammenlign dit resultat med andres.