Artiklen indeholder reklamelinks

 

Klamydia er en kønssygdom de fleste kender til. Det har altid været, og er stadig, den sygdom der har været mest på tale, og mange unge kender klamydia fra film og magasiner. På trods af opmærksomheden på netop denne kønssygdom, er muligheden for at blive smittet af den, ikke blevet mindre.

Sygedommen forekommer oftest ved unge mellem de 18- 25 år. Årsagen til det, er at unge i den alder er mere promiskuøse, og har flere partnere end normalt. Det er også i denne alder, hvor drukture er normalt, og her er muligheden for et one night stand stor.

Til forskel fra mange andre sygedomme og virusser du kan få, smitter klamydia kun igennem kontakt med slimhinderne, altså under samleje. Brugen af samme toilet kan ikke viderebringe smitten til andre personer, hvilket er en fordel, når vi snakker om klamydia.

Symptomer på klamydia hos kvinder og mænd:

Klamydia er en kønssygdom, der er vigtig at få behandlet, såfremt du skulle få den. Gribes den i tide gør den ingen større skader, men får den langtid til at boltre sig, vil den medbringe smerter og visse permanente konsekvenser. Nogle mennesker mærker slet ikke, at de har klamydia og derved ikke foretager nogen former for behandling. Hvorimod andre slet ikke i tvivl, om at de er blevet smittet, da tegnene er tydelige.

Både kvinder og mænd kan få klamydia, men det rammer hårdere hos kvinderne. Kvinder kan uden behandling af klamydia i en længere periode, blive sterile. Virussen i klamydia bevæger sig til æggestokkende og derved ødelægger dem i form af betændelse, så at chancerne for at blive gravid, enten bliver minimale eller ikke eksisterende.

Eksempler på at du har fået klamydia er:
Hos kvinder ses det ofte, at de begynder at pletbløde, når de er blevet smittet med klamydia. Det er ikke det samme som menstruation, så lav ikke en sammenligning. Mængden af pletblødningen er meget forskellig fra person til person. Som kvinde vil du også opleve mere udflåd end normalt, så dette skal du også holde øje med.

Når du skal tisse vil du mærke en skærende fornemmelse, det kan også være en brændende følelse imens du tisser. Det kan mærkes lidt ligesom blærebetændelse.

Når kvinder har underlivsbetændelse er det meget smertefuldt, det er som at tisse glasskår. Har du underlivsbetændelse, vil dit underliv være lettere påvirkelig i den periode og derfor mere modtagelige over for andre virusser.

Hos mænd går der oftest betændelse i urinrøret og op til testiklerne. Den ene side af pungen vil hæve og blive øm. Men i modsætning til kvinderne, så kan mænd ikke blive sterile af klamydia.

Mænd vil også opleve en form for udflåd, samt svie når du tisser. Flere af disse tegn kan også være i sammenhæng med andre ting, så er du i tvivl, skal du kontakte din læge og få stillet diagnosen.

Beskyttelse og ansvar

 

beskyttelseDet er vigtigt at du lærer dine børn allerede i teenageårene, hvor vigtigt det er at passe på under samleje. Hvad promiskuitet kan føre til, og hvad det kan ende med. Der går måske mange år inden din datter overhovedet skal tænke på at have børn, men hvis skaden allerede sker i hendes teenageår eller før, så er mulighederne for at få børn der ikke længere.

Er skaden sket, er der ingen vej tilbage. Så beskyt dig, brug kondom og vær på den sikre side. Skulle skaden ske og du får det, så søg din læge og kom i behandling, så du undgå de permanente mén.