Årsager til intimsvamp

Intim svamp er en af de mest udbredte infektioner i den danske befolkning. Skede svampen er så udbredt, at ca. 25-50 procent af alle voksne danske kvinder vil få skede svamp en eller flere gange i deres liv. Svampen skyldes som regel en gærsvamp som kaldes ”Candida”.

Men det er ikke kun gærsvampen der giver skede- og intim svamp. Der findes rigtig mange årsager til intim svamp.

Mennesket er indbygget sådan, at vi kan stå imod mange bakterier og sygdomme osv. Sådan fungere det også med intim svamp. For at holde gærsvampen væk, har kvinderne normalt nogle mælkesyre bakterier, som findes i skeden. Mælkesyre bakterierne sørger for, at gærsvampen ikke kan vokse frem.

Det ses ofte, at de fleste kvinder har gærsvamp, men det er i så små mængder, at det ikke virker generende. De kvinder som har gærsvamp i skeden, har dermed også en større risiko for at blive generet af det samt føle ubehag i skeden.

Årsager til svampens udbrud

Der kan være flere årsager til, at intim svamp opstår. Først og fremmest er det fordi den såkaldte gærsvamp kommer i udbrud, og derved opstår der svamp i skeden. Det ses bl.a. i sammenhæng med følgende 10 punkter:

MenstruationMenstruation
En af de mest kvindelig ting, menstruation, kan være årsag til at intim svampen udspringer. Det skyldes den kvindelige cyklus, hvor hormonerne har et højere niveau i slutningen af cyklussen, og derfor har nogen tendens til at få det efter menstruationen. Svampen kommer som regel efter menstruationen fordi menstruationsblodet er meget basisk, og derved bliver syrebalancen i skeden forstyrret efter perioden.

Overdreven hygiejne
Hygiejne er meget vigtigt, men kun i en fornuftig og god mængde, dvs. hverken for meget eller for lidt. Intim området har f.eks. ikke godt af at blive vasket flere gange om dagen, da det forstyrre miljøet og balancen i skeden. Det er især sæbens skyld, at skeden kommer i ubalance, da den nedbryder de barrierer huden har, og derved bliver skedens syrebalance forskudt. Det betyder, at svampen nemmere kan formere- og bredde sig. For meget hygiejne giver svampen mere vækstpotentiale i skeden.

TrusserTrusser og indlæg
De fleste kvinder elsker lækkert undertøj, men nogle gange glemmer vi, at kvaliteten og størrelsen og skal være lækkert. Tætsiddende trusser i syntetisk materiale er langt fra godt for dit underliv. Det skyldes, at dine kønsorganer for svært ved, at ”trække vejret” og der bliver lukket omkring underlivet. Det giver skede svampen et fugtigt sted at være, bredde- og formere sig. Det samme gælder brugen af trusseindlæg.

Graviditet
Når kvinder er gravide bliver niveauet af nogle hormoner meget højere end normalt. Det giver gærsvampen god grobund, da slimhinden ændres i skeden under graviditet pga. hormonerne. Når slimhinden ændres kan gærsvampen formere sig. Immunforsvaret ændres også under graviditet, og derfor kan kroppen ikke altid selv slå diverse infektioner ihjel, og det gælder selvfølgelig også svampeinfektioner.

Dårligt immunforsvar
Kroppens immunforsvar kan være nedsat grundet sygdomme som f.eks. cancer eller Aids. I disse tilfælde kan kroppen ikke selv slå infektioner ihjel fordi immunforsvaret er svækket. Derfor ses svampeinfektioner, som kommer ofte og er tilbagevendende, hos patienter med sådanne sygdomme.

Medicinsk behandling
Medicinske præparater kan også svække immunforsvaret. Er dette tilfældet kan kroppen ikke modstå og bekæmpe infektioner, og dermed heller ikke afvise eventuelle nye infektioner.

Jern tabeletterMangeltilstande i kroppen                    
Mangler kroppen noget f.eks. jern, vil dette være med til at påvirke kroppens evne til at gendanne og opbygge hud og slimhinder, hvilket kan være årsagen til, at der opstår intim svamp og andre infektioner.

Antibiotika og penicillin
Disse to former for medicin hjælper ofte kroppen med at fjerne infektioner eller lignende, men de kan også være årsagen til, at gærsvampen får bedre vækstmuligheder. Det skyldes, at antibiotika og penicillin kan fjerne mælkesyrebakterierne, som normalt findes i skeden. Bliver mælkesyrebakterierne fjernet, kan gærsvampen frit brede sig.

Sukkersyge
Lider man af sygdommen sukkersyge, har man også mere sukker i blodet end andre mennesker. Noget af denne mængde sukker bliver lagret i skedens slimhinde, og det er svampeinfektionerne vilde med. Det giver disse infektioner et rigtig godt fødegrundlag og grobund.

Ukendte årsager
Der findes også kvinder, som får tilbagevendende intim svamp, hvor årsagen er ukendt eller hvor svampen ikke bliver påvirket af nogen bestemt årsag.