Hænger hygiejne og intimsvamp sammen?

Der er rigtig mange ting, der skal tages hensyn til for at undgå diverse gener og sygdomme. Derfor er hygiejne meget vigtig – især underlivshygiejne.

En forkert eller dårlig hygiejne kan være årsag til en lang række symptomer, gener og sygedomme. I og omkring skeden skal man være meget forsigtig, passelig og vide hvordan man skal holde en god hygiejne. Er hygiejnen ikke i orden kan vil f.eks. opleve mere udflåd, kløe/svie, irritation generelt, en dårlig lugt, urinvejsproblemer og måske også tilbagevendende svampeinfektioner.

Der kommer umiddelbart kun gener fra skeden, hvis der er ubalance i niveauet af mælkesyrebakterier. Det kommer af for voldsom hygiejne eller vask med parfumeret stærk sæbe, som indeholder stoffer der kan virke irriterende i underlivet.

Mælkesyrebakterierne beskytter skeden, og normalfloraen sikre at der er en god sundhedsgrad i kønsorganet. Mælkesyrebakterierne slår andre bakterier ihjel, eller prøver i hvert fald at forhindre dem i at vokse.

Undgå eller begræns dit forbrug af almindelig sæbe, vaskeklude, tætsiddende trusser, trusseindlæg og tamponer. Det er alt sammen ting, der er med til at fremkalde intimsvamp.

Sur skedeSur skede

Skeden er et lunt og fugtigt sted, og den skal være sur, fordi der er mange bakterier, som skal være der. Bakterierne holder skeden ren og sund, og sørger for at den er i balance. Når skeden er i balance, er miljøet omkring den gunstigt, og det giver de normale bakterier gode vækstmuligheder så de han forhindre andre bakterier i at trænge ind og brede sig.

Det såkaldte, normale miljø, i skeden er surt idet det har en meget lav PH-værdi. Det er bl.a. bakterien ”Lactobacillus” som danner mælkesyrebakterier, der giver og sørger for en normal surhedsgrad og dermed den rette balance i skeden.

Dræb ikke Lactobacillus!

Denne bakterier er meget følsom, og kan ikke tåle fremmede stoffer, som f.eks. findes i sæbe. Bruger du for meget sæbe vil Lactobacillus forgå, og dermed bliver skeden mindre sur, hvilket ikke er godt.

Den mindre sure skede skaber nemlig god grobund for andre bakterier – heriblandt svampeinfektionen. Det får dog også betydning for din mængde af udflåd, som bliver større, fordi de ”nye” bakterier vil irritere skedevæggene.

Vasker du dine nedre kønsorganer med almindelig sæbe, vil du skabe en meget ond cirkel – jo mere du vasker jo værre vil det blive. Normalt kan skeden rense sig selv, så det er overvurderet at vaske og skylle.

Et godt miljø uden allergiEt godt miljø uden allergi

Den bedste måde at holde sig sund og rask på forneden, er at lade miljøet omkring skeden passe sig selv mere eller mindre. Hermed sagt, at det ikke er nødvendigt at vaske for meget, og skeden skal kunne ”trække vejret”.

Derudover skal du, igen, passe på med at bruge trusseindlæg. De er behandlet med alle mulige farlige stoffer, som kan give gener i underlivet herunder allergi og infektioner. Det kan også forekomme, hvis du i forvejen er allergisk overfor eventuelle kunstfibre, som findes i trusser, eller hvis du ikke kan tåle parfumeret sæbe eller lignende.

Anbefalet hygiejne

Kort og præcist:

  • Undgå for megen vask
    • Sæbe og vaskeklude
  • Brug kun tamponer, ved menstruation
    • Hvis muligt, brug udelukkende u-parfumeret bind
  • Brug kun trusseindlæg hvis det er nødvendigt
  • Brug kun trusser af ren bomuld, så kroppen kan ånde
  • Undgå intimspray og intim deodorant