Hvordan behandles intimsvamp

Intim svamp er en meget udbredt infektion, som ses ved ca. 25-50 % af alle kvinder minimum en gang i deres liv. Svampen er ikke farlig, men kan smitte. Det kan være meget generende, give rødmen, kløe og udslæt ved skede indgangen.

Intim svampen kommer af gærsvampen, som findes i kønsorganerne hele tiden. Gærsvampen kan formere- og brede sig, hvis den får de rette levevilkår. Det er selvfølgelig årsager til intim svamp, som får gærsvampen til at gå i udbrud.

Svamp i skeden kan altså give genere og kan smitte ved seksuelle samleje. Oplever du enten rødmen, kløe, udslæt, mere udflåd eller en hvid belægning på slimhinden, så skal du søge behandling.

Vaginal-kapslerBehandling

Har du haft intim svamp før, vil du kunne genkende symptomerne, hvis svampen kommer i udbrud igen. Står du i dette tilfælde, og er du ofte plaget af intim svamp, kan du få afhjælpningsmidler på apoteket uden recept.

På apoteket vil du få udleveret en creme eller nogle vaginalpiller. Denne behandling er normal og ret effektiv. Cremen skal smøres på huden omkring skeden, mens vaginalpillerne sættes op ligesom en tampon.

Er denne lokale behandling ikke effektiv og svampen kommer igen, skal du igennem en anden behandling, som kaldes en systemetisk behandling. Her får du, ligesom ved lokalbehandlingen, creme og vaginalpiller og derudover også en tabelet behandling.

Den tilbagevendende svampeinfektion kan være nødvendigt at behandle over en længere perioden, hvis svampen har været tilbagevendende op til 6 gange på et år. Sådan en langtidsbehandling tager ca. 6 måneder og er lokalbehandling suppleret med systemetisk behandling.

Har du derimod aldrig haft intim svamp før, kan du være usikker på om det er det du har. Føler du ubehag og er du gereneret af intim svampen skal du i behandling. Er du i tvivl, så spørg din læge – her skal du fortælle om dine symptomer, og er det ikke nok kan lægen tjekke dig for det.

Vigtige råd ved behandlingen:

Der er en vejledning med til alt slags medicin – læs altid den! Og spørg lægen, hvis du er i tvivl.

Forsvinder symptomer hurtigt i dit behandlingsforløb må du ikke stoppe behandlingen – heller ikke selvom symptomerne er væk.

Lægemidlerne til lokalbehandlingen af intim svamp kan nedsætte sikkerheden under sex, hvis man bruger kondom eller pessar.

Er du gravid og skal i behandling for intim svamp skal du kontakte din læge. Gravide i 1-3 måned må ikke benytte vaginalpiller.

IntimsæbeForebyggelse af intim svamp

Der findes mange sygdomme og gener man kan forebygge, og det kan intim svamp også. Sørg for ikke at vaske dit i skridtet med almindelig sæbe, og slet ikke parfumeret. Brug helst en meget mild, ikke parfumeret sæbe, f.eks. intimsæbe – og sørg altid for at skylle godt efter med vand.

Du må gerne gå i flot undertøj, men husk at det skal sidde ordenligt og gerne være i bomuld. Syntetisk stof og for stramme trusser kan være årsagen til intim svamp, fordi de nedre kønsdele ikke kan få luft, og derved bliver der fugtigt – lige noget for en svamp der gerne vil i udbrud og formere sig.

Derudover skal du prøve at begrænse forbruget af trusseindlæg – af sammen årsager.