Intim er et ord mange forbinder med noget feminint, og derfor er mænd ikke ret tit nævnt i sammenhæng med intimsvamp. Det er dog en stor misforståelse, da både mænd og kvinder kan få intimsvamp.

Svampen candida er en af de mest normale og udbredte svampeart der ses hos mennesker. Candida er en gærsvamp, som er en naturlig del af vores kroppe.

Denne gærsvamp findes flere steder på kroppen, og lever efter bedste velgående på en krop der har normale flora og hygiejne. Dog kan svampen komme i udbrud, og det er her den udvikler sig til infektioner i stedet for den almindelig harmløse gærsvamp.

Svampen kan, af forskellige årsager, begynde at vokse helt uhæmmet – og det er denne tilstand vi kalder intim svamp.

De fleste svampe elsker fugt og varme, og i et sådan miljø er der gode vækstmuligheder. Ved kønsorganet på alle mennesker er der både varme, fugtigt og mørkt – og derfor har gærsvampen gode muligheder for at vokse her, men kun hvis den får endnu flere levevilkår.

Svamp hos mænd

Svamp hos mændCandidiases – kaldes gærsvampen når den begynder at vokse og brede sig. På dansk kalder vi det blot svamp på penis. Svampen opstår fordi der er ubalance i den naturlige flora – hvis de mikroorganismer der sidder på slimhinden ikke kan få lov til at leve naturligt.

Svampen udviser nogle symptomer, og det vil være rødmen, irritation, udslæt, kløe og måske vil du mærke smerter ved vandafladning. Det er symptomer der er nemme at opdage, men kan også forveksles med andre sygdomme – er du i tvivl, skal du opsøge din læge.

Denne svamp agerer ikke kun i det intime område. Den findes også i mund, armhule, ører, tunge og på hudfolder.

Hos mændene forekommer denne svamp dog også hyppigst på det intime område – penis.

Symptomer på intim svamp

Det kan være en smule svært at skelne mellem, om det er intim svamp eller en anden lidelse eller sygdom du har. Opsøger du din læge, kan du fortælle eller vise hvilke problemer du har haft i forbindelse med den mulige intime svamp.

Her kommer nogle af symptomerne på en gærsvamp der er i udbrud og som har spredt sig.

  • Betændelse og dermed irritation på slimhinden
  • Udslæt
  • Rødligt udslæt og glans omkring penis
  • Tør hus på og omkring penis – især penishovedet er udsat
  • Megen kløen
  • Små prikker, som kan være blænder eller bylder – på penishovedet
  • Smerter ved vandladning
  • Smerter under sex – og mangelende lyst og evne

Behandling af svamp på penis

Det er meget nemt at behandle svampen, og ofte kan det gøres over meget kort tid også. Behandlingen består af enten en tabelet-, creme-, eller stikpille behandling.

Svamp på penis er relativ nem at slippe af med i forhold til svamp i skeden hos kvinder. Det ses i de fleste tilfælde hos mænd, at svampen forsvinder efter bare et halvt døgn i behandling.

Dog skal man altid, hvis ikke man har haft svamp før, opsøge sin læge eller en urolog, hvis man har mistanke om, at man har intim svamp, så man kan få det behandlet ordenligt.