Artiklen indeholder reklamelinks
Svamp i underlivet kan forekomme både hos mænd og kvinder, men ses oftere hos kvinder end ved mænd. Svampen hedder Candida og kommer af gærsvampen, som lever naturligt på vores kroppe. Dog kan gærsvampen gå i udbrud og udvikler sig til en infektion – intimsvamp.
Hvis svampen udspringer i kroppen eller på huden, er det ikke altid den udviser symptomer. Svampen ses oftest i skeden – hos kvinder, på penishovedet – ved mænd, og ellers på huden, i munden og i mave/tarmkanalen.
Candida er ikke så udbredt hos mændene, og det er kun ca. 15 % af de mandlige partnere der får en svampeinfektion. Kommer der symptomer af svampen, vil det være kløe, rødmen, udslæt og blænder eller bylder på penishovedet – under forhuden. I værste tilfælde kan svampen give store smerter under vandladning, mindsket lyst eller evne til sex.
Symptomerne på svampeangreb i kønsorganerne skal behandles hurtigst muligt. Der er flere måder at behandle på, og det kommer tit an på hvor slem et angreb svampen har lavet.
Breder svampen sig fra kønsorganet til lysken, skal lysken også i behandling. Ofte vil behandlingen være i form af creme, tabelletter eller stikpiller. Det er meget forskelligt, hvor lang tid behandlingen skal vare – og her har kvinderne den længste behandlingstid.
Smittefare ved intim svamp
Svampeinfektionen kan smitte. Smittefaren optræder dog kun ved samleje – svampeinfektion er ikke en kønssygdom. Svampen kan sagtens opstå uden du har været i seng med nogen.
Svampen smitter kun ved samleje uden beskyttelse, og ofte er det kvinden som smitter manden. Har du sex uden kondom, vil der være en stor risiko for, at din partner bliver smittet med svampeinfektionen.
Det er dog ikke i alle tilfælde, at partnere bliver smittet med svampeinfektionen, da svampen skal have de rette vækstbetingelser i både skeden og på penis.
Candida findes flere steder på kroppen, men udvikler sig kun til en infektion, hvis der er gode muligheder for vækst – varme, fugt og mørke.
For at skære det ud i pap, kan man sammenligne intim svamp med forkølelse – man bliver smittet, hvis kroppen er modtagelig over for den eventuelle virus. Enten får man den eller også slipper man.
Opdager man svampen efter samleje, skal man underrette hinanden, og komme i behandling med det samme. Det er selvfølgelig altid en god idé, at søge hjælp hos lægen inden man køber behandlingsmidlerne.
Efter samleje
Efter endt samleje uden kondom, har kvinderne en større risiko for at få intim svamp. Det skyldes mandens sæd, som har en meget basisk pH-værdi (8). Det er skedens miljø ikke vandt til, da skeden er meget sur (0-5).
Disse kontraster kan give den naturlige gærsvamp noget at leve af, og fordi pH-værdien ændres i skeden, bliver gærsvampen pludselig til en svampeinfektion.
Det er derfor en rigtig god idé, at gå på toilettet efter samlejet – så man undgår svampeinfektioner.