Artiklen indeholder reklamelinks

Det ses ofte hos kvinder, at intimsvamp er tilbagevendende, når den først har været der en gang, kommer den som regel igen.

De kvinder der er mest udsat for skede svamp er i alderen 25-50 årsalderen, og forekommer meget sjældent i puberteten. Det er en meget normal infektion som rammer ca. 25-50 % af befolkningens kvinder – minimum én gang i deres liv.

Svamp i skeden kan forveksles med andre underlivssygedomme, og derfor skal du søge læge, hvis du er i tvivl om diagnosen – få hellere den rette rådgivning og det rigtige middel til at fjerne det med.

Igen og igen og igen

Som sagt kommer skede svampen ofte igen, hvis den først har været i udbrud. Som regel skyldes det en kombination af skede svamp og skedekatar. Du har været i en form for behandling for en af disse infektioner, men kuren har kun fjernet svampen. Det er ikke altid nok, da der stadig kan være ubalance i surhedsgraden i skedens miljø.

Derfor er den hyppigste grund til, at infektionen er tilbagevendende, at behandlingen ikke ændre på skedens surhedsgrad. Det giver problemer ved skedekatar, da surhedsgraden skal være optimal for at slimhinderne fungere ordenligt.

Dog kan der også være andre årsager til, at der forekommer tilbagevendende intim svamp, fordi slimhinden er i konstant ubalance.

Andre årsager

Blødninger
I kvindens underliv findes der en mælkesyrebakterie, som søger for at holde skeden ren, holde andre bakterier væk, samt at give skeden den rette surhedsgrad. Blødninger kan neutralisere denne mælkesyre – og de mange, kraftige, uregelmæssige og langvarige blødninger kan altså påvirke surhedsgraden, og dermed skabe en virkelig god vækst for svampen – Candida.

Sex kan være kilde til smitteSex
Det er ikke kun blod der kan neutralisere mælkesyren, også sæd er en kraftig synder. Har du tendens til at få infektioner i form af intim svamp, bør du tænke over, hvordan dit sexliv fungere. Du må ikke lægge dig til at sove efter endt sex, hvor din partner er kommet oppe i dig, da sæden så kan slå mælkesyrebakterier ihjel.

Efter endt sex skal du vaske sig med vand, og sørge for at sæden bliver vasket eller tørret væk med toiletpapir.

Hvis du er meget plaget af intim svamp, bør du og din partner undgå, at han får udløsning i dig. I kan eventuel bruge kondom – og benytte glide cremer.

Ved analsex bør i altid bruge kondom, så han ikke fører unødvendige bakterier op i din endetarm, og tilbage op i skeden.

Brug af sæbe
Brug aldrig sæbe der indeholder parfume. Brug heller ikke alt muligt forskelligt sæbe f.eks. hårshampoo til at vaske dig i det intime område. Hvis du absolut vil vaskes med sæbe, skal du bruge intim sæbe – dog kan skeden udtørrer ved brug af dette, og det kan også give intim svamp. Køb sæber med lav pH-værdi, som matcher surhedsgraden i skeden.

Overgangsalder
I overgangsalderen falder hormonet østrogen. Det har også betydning for surhedsgraden, for den falder også. Det kan give udfordringer i underlivet, da slimhinden har en faldende virkning. Du vil muligvis opleve blærebetændelser og trangen til at tisse bliver større. Det kan behandles, så der er ikke noget at være nervøs for.